Olej z czarnuszki na pewno Cię zaskoczy

Olej z czarnuszki na pewno Cię zaskoczy

Czarnuszka jest również nazywana czarnym kminkiem. Nie bez przyczyny od starożytności mówiono na nią złoto faraonów.  Egipcjanie cenili ją za właściwości lecznicze oraz wierzyli, że dzięki niej zapewnią sobie życie wieczne. Legenda głosi, że faraon Tutenhamon kazał swoim służącym nosić zawsze przy sobie butelkę olejku z czarnuszki. Czarnuszką zachwycała się też Kleopatra oraz Nefretete. Kobiety już od starożytności zawdzięczały jej aksamitną, piękną skórę. Hebrajczycy używali czarnuszki jako podstawowy produkt żywnościowy, tak samo jak pszenicę i jęczmień.

Czarnuszka jest rośliną dorastającą do 50 cm wysokości. W czasie kwitnięcia kwiaty nabierają białego lub niebieskiego koloru, a po przekwitnięciu powstają mieszki zawierające drobne, czarne nasiona, podobne do maku. Ważne jest, aby nasiona były pozyskiwane w sposób naturalny, tzn. bez użycia środków owadobójczych. Produkcja oleju z czarnuszki następuje metodą prasowania, która chroni cenne substancje zawarte w roślinie.

W latach 50-tych naukowcy po raz pierwszy wyizolowali aktywny związek czarnuszki: nigellinę. Badania nad tą substancja prowadziły instytuty niemieckie. Wyniki tych badań potwierdziły jej skuteczność w leczeniu wielu chorób. Podobne wyniki badań otrzymały ośrodki laboratoryjne w Arabii Saudyjskiej, które współpracują z laboratoriami w Stanach Zjednoczonych. W Polsce podobne badania przeprowadzono w  Instytucie Naukowym Roślin i Nasion w Poznaniu i Akademia Medyczna w Poznaniu.

O czarnym kminku można mówić wiele. Jest doskonałą przyprawą, dla tych, którzy lubią pikantne potrawy oraz posiada nieocenione właściwości zdrowotne.  Współcześnie możemy czerpać z prozdrowotnego działania czarnuszki tak samo jak Egipcjanie. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywać regularnie olej z tej cennej rośliny.

Skład oleju z czarnuszki

Co takiego zawiera olej z czarnego kminku, że ma on tak korzystne działanie na organizm? Przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy i linolenowy.  Oznacza to mnóstwo kwasów z grupy Omega 3, 6 i 9, które wspomagają wiele czynności życiowych i regulują pracę całego organizmu.  Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo ważne, ponieważ organizm ludzki sam nie potrafi ich wyprodukować. Ponadto kwasy te wspomagają powstawanie i regenerację komórek. Jak dowodzą badania, nienasycone kwasy tłuszczowe mogą przyczynić się do powstania nowej śluzówki jelit w ciągu 5 dni. Z kolei kwas linolowy należy do grupy kwasów tłuszczowych polinienasyconych, czyli PUFA. Kwasy te wykazują korzystne działanie na ogólną kondycję ciała, kości, metabolizm i zachowanie zdolności reprodukcyjnej. Olej z czarnuszki poleca się osobą, które starają się o dziecko, zarówno kobietom, jak i mężczyznom.

Ważnym składnikiem oleju z czarnuszki są również olejki eteryczne, które poprawiają samopoczucie. W oleju jest ich wiele, można wymienić na przykład: amara aromatica, tymochinon, nigellon, p-cymen. Olejki eteryczne wykazują działanie bakteriobójcze, rozszerzają oskrzela oraz reguluje powstawanie mniej lepkiego śluzu, co ułatwia oddychanie i odkrztuszanie w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych.

Olej zawiera też szereg witamin i mikroelementów, które wpływają niezwykle korzystnie na skórę, włosy i paznokcie, np. witaminę E, beta-karoten, aminokwasy.

Właśnie ze względu na skład oleju z czarnuszki, ma on działanie lecznicze. Wspomaga leczenie następujących chorób i dolegliwości:

astma

obniżona odporność organizmu,

 problemy z żołądkiem, trawieniem,

kłopoty z cerą,

alergia

 rak trzustki,

zapalenie oskrzeli

nieżyt tchawicy

kaszel

stany zapalne płuc

zapalenie ucha

bezsenność

problemy sercowe

bóle stawów

bóle zębów

łuszczyca

grzybica skóry

łysienie

liszaj zwykły lub przewlekły

trądzik

brodawki

opryszczka

depresja

problemy z koncentracją

zastoje żółci

kamica żółciowa

wrzody żołądka

choroby pasożytnicze układu pokarmowego i płciowego

 

Należy pamiętać, że olej z czarnuszki posiada takie właściwości prozdrowotne, jeśli jest prawidłowo produkowany i przechowywany. Nasiona czarnuszki powinny być zbierane przed poranną rosą, ponieważ wilgoć wpływa na nie niekorzystnie. Tylko olej tłoczony na zimno, czyli nierafinowany posiada wyżej wymienione właściwości. Taki olej nie ma w składzie substancji chemicznych. Dlatego też zaleca się przechowywanie go w zaciemnionej butelce, w chłodni. W ten sposób olej zachowa swoje właściwości przez 3 miesiące. Olej z czarnuszki ma kolor ciemnobrązowy lub miodowy.

Pomoc w leczeniu raka trzustki

Olej z czarnuszki zawiera olejek eteryczny tymochinon, który jak się okazuje wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca, reumatyzm). Ponadto badania naukowe wykazały, że ten olejek eteryczny jest skuteczny w walce z rakiem trzustki. Są to przełomowe wyniki badań. Naukowcy przypuszczają, że olej z czarnuszki może też być pomocny w leczeniu innych nowotworów.

Przeprowadzono już badania na szczurach, które potwierdziły, że u szczurów spożywających olej z czarnuszki nie powstawały nowe komórki rakowe i nie było przerzutów. Szczury te miały bardzo dobre wyniki badań laboratoryjnych, nie zaobserwowano żadnych skutków ubocznych, a nawet okazało się, że ich układ immunologiczny wzmocnił się. Badania nad właściwościami antynowotworowymi czarnuszki prowadzono również w Thomas Jefferson University. Tam też potwierdzono skuteczność czarnuszki w walce z rakiem i jej zdolność do zapobiegania przerzutom.

Olej z czarnuszki powinny spożywać osoby, które są w zwiększonej grupie ryzyka, czyli: palące papierosy, nadużywające alkoholu, chorujące na cukrzycę, otyłość lub osoby, u których w rodzinie występowały już przypadki zachorowania na nowotwór.

Piękna cera

Regularne spożywanie oleju z czarnuszki ma dobroczynnie działanie na skórę, włosy i paznokcie. Już po kilku dniach można zauważyć efekty kuracji. Skóra staje się bardziej elastyczna, nie wysusza się, wyrównuje się koloryt. Olej z czarnuszki powinny używać w szczególności osoby, które często korzystają z solarium lub opalają się.  Działa bardzo korzystnie w leczeniu poparzeń i zapobiegają poparzeniom w trakcie opalania. Warto spożywać olej z czarnuszki, jeżeli chcemy osiągnąć wyrównany, zdrowy kolor skóry, a przy tym zapewnić jej odżywienie.

Olej z czarnuszki jest również polecany w walce ze zmarszczkami. Zarówno tymi pierwszymi, płytkimi, ale też głębokimi. Dzięki kwasowi linolowemu, który zapobiega odwodnieniu skóry i całego organizmu, chroni przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych, likwiduje podrażnienia skóry, stany zapalne, zaczerwienienia, a nawet grzybicę.

Olej z czarnuszki powinny spożywać osoby z trądzikiem i egzemą. Leczy on łojotok, który przeważnie towarzyszy zmianom trądzikowym. Zapobiega też zatykaniu się ujść mieszków, tym samym odblokowuje pory. Zapobiega to powstawaniu trądziku i wszelkich stanów zapalnych, powoduje, że skóra jest oczyszczona i gładka. Coraz częściej czarnuszka jest składnikiem kremów i mydła do twarzy. Mydłem z czarnuszką może też myć skórę głowy, aby zapobiec lub zwalczyć łupież.

Olej z czarnuszki można stosować zewnętrznie, smarując twarz lub mieszać olej z czarnuszki z oliwą z oliwek i również smarować twarz. Olej można też używać jak maseczki, tzn. posmarować twarz dużą ilością, po godzinie zmyć letnią wodą i użyć kremu. Można również po prostu pić olej regularnie każdego dnia. Wskazane jest picie oleju codziennie oraz smarowanie nim twarzy raz w tygodniu. Dodatkowo paznokcie i włosy odzyskają blask, wzmocnią się i odżywią.

Olej z czarnuszki jest również doskonały do masażu. Używając go do masowania ciała, sprawimy, że będzie ono jędrne i gładkie. Można go również stosować, aby spłycić rozstępy i drobne blizny. Można go dodawać do innych, ulubionych olejków, czy balsamów do ciała. Ponadto masaż olejkiem z czarnuszki działa przeciwbólowo i przeciwreumatycznie.  Polecany jest osobom, którym doskwiera sztywność mięśni i ból stawów. Ponadto zawarte w oleju tymochinon i nigellon – olejki eteryczne, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.

Na problemy trawienne

Czarnuszka jest zalecana w przypadku problemów żołądkowych, w nieżytu jelit, infekcjach przewodu pokarmowego, wszelkich problemów z wątrobą. Już od dawna olej z czarnuszki jest nazywany naturalnym antybiotykiem ze względu na swoje właściwości żółciopędne, wiatropędne, przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ponadto wskazane jest picie oleju, jeżeli zmagamy się z nieświeżym oddechem, nadkwasotą żołądka, biegunką. Zaleca się w takich przypadkach spożywać olej 3-4 razy dziennie po jednej łyżce.

Ponadto pijąc olej z czarnuszki wspomagamy pracę wątroby, co ma korzystny wpływ na wiele czynności organizmu. Do tego można go z czystym sumieniem podawać dzieciom, ponieważ nie wystąpią skutki uboczne. Olej z czarnuszki jest w pełni naturalny i skuteczny.

Siła i witalność

Olej z czarnuszki jest bardzo skuteczny w wzmacnianiu odporności organizmu. Ma to nieocenione korzyści dla zdrowia. Prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny zapobiega alergiom oraz astmom. Nieleczona astma może doprowadzić do problemów z krążeniem i rozedmy płuc. Astma to uciążliwa choroba, która przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu każdego dnia.

Astma i alergie są chorobami spowodowanymi niską odpornością organizmu. Dlatego też osoby z osłabionym układem immunologicznym powinny pić olej z czarnuszki codziennie. Zawiera on bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają nawet w czasie rekonwalescencji lub chemioterapii.

Olej z czarnuszki powinny stosować też osoby, które mają problemy z sercem i podwyższonym poziomem cholesterolu. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju obniżają zawartość cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Tym samym zapobiega zawałom serca udarom mózgu i miażdżycy.

W celach prozdrowotnych zaleca się przyjmowanie oleju z czarnuszki 1 łyżeczkę dwa razy dziennie przed posiłkami. Dzieciom do 4 r. ż. należy podawać olej raz dziennie po pół łyżeczki.

Jeżeli występują silne objawy choroby lub przewlekłe problemy ze zdrowiem, dawkę oleju należy zwiększyć trzykrotnie.